Search This Blog

Loading...

Cara membuat congkak

Lazimnya dibuat dari kayu hutan seperti merbau, keruing, balau dan sebagainya. Terdapat juga papan congkak yang dibuat dari kayu rambutan, nangka dan sebagainya, mengikut kemampuan si tukang pembuat congkak.
  1. Kayu ditebang menggunakan kapak dan dipotong mengikut kepanjangan papan congkak yang bergantung kepada lubang rumah yang dihasilkan kelak.
  2. Kayu yang masih buah dibelah dua bahagian. Hanya satu bahagian sahaja yang diperlukan dalam membuat congkak.
  3. Setelah dibelah, gergaji digunakan untuk mengerat lebihan kayu yang tidak terpakai. Parang atau pahat digunakan untuk melicinkan batang kayu tersebut.
  4. Kayu tersebut akan dipahat untuk membuat lubang. Lubang-lubang ditebuk dalam dua baris dan dinamakan ‘kampung’ yang mempunyai jumlah bilangan tertentu.
  5. Ditebuk satu lubang besar di kedua-dua hujung yang dikenali sebagai ‘rumah’.
  6. Pahat bermata halus digunakan untuk melicinkan lubang tersebut. Ini penting supaya tidak menggelikan jari-jari pemain sewaktu bermain.
  7. Setelah siap, papan tersebut akan diukir dengan pelbagai hiasan seperti bentuk tumbuh-tumbuhan, kosmos, geometri dan sebagainya.
  8. Papan congkak divarniskan dengan warna perang kekuningan, perang kemerahan, perang atau hitam.
Congkak juga dihasilkan daripada logam ataupun tanah di kawasan pendalaman. Tempurung kelapa digunakan supaya tangan tidak kotor terkena tanah.
Congkak zaman moden kebanyakkannya diperbuat dengan plastik keras atau kayu mampat, dan dengan pelbagai jenis rekaan. Congkak juga diubahsuai menjadi mudah alih (portable), dan boleh dibimbit untuk dibawa ke mana-mana sahaja.
Buah congkak lazimnya menggunakan biji guli, biji plastik, batu kecil, dan biji getah. Namun demikian, buah congkak tidak mempunyai bentuk yang tetap; apa-apa sahaja yang agak bulat dan sesuai boleh digunakan.
congkak kayu...


congkak kayu berhiasan simetri....congkak yang berukiran kepala burung...congkak plastik yang mudah didapati di pasaraya...

4 comments:

Atsauri said...

Cik Izza,
menarik sekali congkak yang berbentuk kepala burung (Garuda @ Petala Indera @ Rajawali @ Petalawati) itu.
Saya ada terlihat koleksi individu di Pasir Mas berkenaan congkak berkepala burung ini, cuma keterbatasan masa yang membuatkan saya tidak sempat bertanyakan pemilik ini mengenai congkak tersebut.
Cik Izza sudah bekerja kah ? Blog ini cukup menarik.

ღ""`izzA SeNsei`""ღ said...

hehehe.... Ohh..
congkak tu mesti cantik...
org dulu kalo mengukir seninya beza dr skrg.
TQ sgt2... Sy mmg sudah bkerja. atsauri?

noni said...

salam izza...
saya ingin tau kalau2 izza kenal pembuat comgkak...

sikeraknasik said...

salam izza sensei, saya nak tau kalaw awk ade kenal mane2 pembuat congkak..

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails